Aktuality

MEDVÍDEK NA PRÁZDNINY

Půjčte si v knihovně plyšového medvídka a užijte si s ním léto! Vraťte ho i s vyplněným deníkem, který od nás spolu s medvídkem obdržíte a získejte ceny. Více informací naleznete na dětském oddělení.

Český den proti rakovině

Ve středu 15. května proběhne tradiční Den proti rakovině. Letošní ročník je zaměřen na prevenci rakoviny prsu. Zakoupit kytičku a pomoci pacientům s tímto onemocněním můžete i v naší knihovně na oddělení pro dospělé. Prodloužený prodej kytiček bude trvat do soboty 18. května.

Probouzení zahrady

Máte v sobotu čas? Baví vás hrabat se v hlíně? Chcete pomoci se založením travnaté čtecí plochy a motýlího záhonu na zahradě knihovny? Potom jste srdečně zváni tuto sobotu 13. dubna od 10 hodin na zahradu knihovny. S sebou rukavice, hrábě, pokud máte (nemáte-li, půjčíme vám) a dobrou náladu. Po práci si budete moci opéci vlastní buřty. Ohniště, dřevo a pruty budou k dispozici… Těšíme se na vás!

Seznamy literatury pro děti 2019

Členky Klubka KDK SKIP východních Čech aktualizovaly seznamy dětské literatury, které vytvořily pro potřeby učitelů a rodičů.

Pocta Karlu IV.

Koncertní hold Otci vlasti, králi Karlu IV. Hudbu složil Štěpán Rak, z Moralit Karla IV. sestavil a průvodní slovo, s využitím motivů z prací Jindřicha Pecky a Františka Kožíka, napsal Alfred Strejček

NOVOMĚSTSKÝ ART SLET II. ROČNÍK

Vernisáž a výstava amaterských umělců z Nového Města nad Metují a okolí. Vernisáž se bude konat 3.8.2016 od 17:00 do 19:30 ve třetím patře Novoměstské knihovny. Vstupné je dobrovolné - výdělek z vernisáže bude věnován na chod knihovny.

Jak se píše ve dvou

Ve středu 27. 9. od 18 hodin přivítáme spisovatelskou dvojici Kláru Smolíkovou (autorku komiksů) a Jiřího W. Procházku (kultovního autora české sci-fi a fantasy). Tato dvojice společně píše řadu regionálních detektivek Souřadnice zločinu. Povypráví nám, jak se detektivky píší a připojí adrenalinové i nečekané příhody, které je potkaly v souvislosti se sbíráním faktů do kriminálních textů. Nenechte si ujít, vstupné je 30,- Kč

Václav Marek a jeho Happy Boys

Koncertní vystoupení plné písniček, které nestárnou, se uskuteční v úterý 12. 9. od 17 hodin ve společenském sále. Vstupné 125,- Kč, počet míst omezen.

Vídeňský vztah se smrtí

Pavla Apostolaki vás zavede na nejzajímavější vídeňské hřbitovy, představí vám nejslavnější pohřební průvody a seznámí vás se specifickými zvyky Vídeňanů. A přestože téma vypadá pochmurně, nebojte se. Bude zábava! V úterý 7. 3. od 18 hodin ve společenském sále, vstupné 30,- Kč.

Cesta do Uher

Cestopisná přednáška Ing. Luboše Hanuše. Ve čtvrtek 8. 12. od 18 hodin pořádá Klub českých turistů. Ve společenském sále.

Kaleidoskop Jana Rejžka

Naši knihovnu navštíví novinář a hudební a filmový kritik Jan Rejžek. Zveme vás ve středu 7. 12. od 18 hodin do společenského sálu. Vstupné 50,- Kč.

Fotoklub Freeland Brno Cestománie

Výstava prací fotoklubu s celostátní působností. Vystavují Jiří Cetkovský, Martin Námešný, Patrik Peleška, Jolana Poloprutská a Pavel Zach. Výstavu můžete zhlédnou do konce srpna, její druhou část otevřeme vernisáží v pátek 21. 7. od 17 hodin. Ve společenském sále, vstup volný.

MYŠLENKÁRIUM

1. Island - Za přírodními krásami ostrova Ve čtvrtek 9. 3., přednáší PhDr. Ivo Králíček

Norsko - Mrazivá poezie

Norsko - Mrazivá poezie Cestopisná přednáška Michala Martinka. Ve čtvrtek 16. 2. od 18 hodin ve společenském sále. Pořádá KČT Nové Město nad Metují.

Bábovka s kouzlem zimního času

Bábovka s kouzlem zimního času V sobotu 28. 1. od 15 hodin se koná další tradičním literárně-společenském setkání pro všechny generace. Tématem je tentokrát zima a její prožívání v časech minulých i v současnosti. Ve společenském sále, vstup je volný.

Příběhy lidí z Titanicu

Příběhy lidí z Titanicu V úterý 7. 2. od 17 hodin uvedeme komponovaný pořad o světoznámé námořní katastrofě. Jeho forma je vhodná i pro děti od 10 let. Vstupné 50,- Kč. POZOR! Předprodej v oddělení pro dospělé od 16.1.! Počet míst omezen!

Na lehokole okolo Polska

Na lehokole okolo Polska Cestopisné promítání a vyprávění o zemi našich sousedů. Dozvíte se nejen řadu zeměpisných a přírodních zajímavostí, ale také mnoho informací ze světa vědy a techniky. Přednáší Ing. Martin Adámek. Zveme vás ve čtvrtek 6. 4. od 18 hodin do společenského sálu. Vstupné 30,- Kč.