Den válečných veteránů

Už pátým rokem pořádá v listopadu nezisková společnost Post Bellum (www.postbellum.cz) veřejnou sbírku ke Dni válečných veteránů. Tento svátek se připomíná 11. 11. po celém světě, především v anglosaských zemích. Lidé z Post Bellum se snaží, aby více zakořenil i u nás. Abychom si (alespoň) jednou za rok připomněli ty, kteří bojovali na bojištích druhé světové války, aktivně se postavili komunismu v tzv. třetím odboji nebo v době nedávné sloužili v misích např. na Balkáně. Chceme, aby se na jejich příběhy nezapomnělo.

Každý, kdo si během sbírkových dní od 1. do 14. listopadu 2019 pořídí symbol tohoto dne – květ vlčího máku, přispěje do sbírky. Díky získaným penězům budou dokumentaristé Paměti národa (www.pametnaroda.cz) natáčet a uchovávat další vzpomínky válečných veteránů a lidí, kteří bojovali za svobodu a demokracii, za svobodné Československo.

Přispět se dá velmi jednoduše on-line přes web www.denveteranu.cz. Nebo na sbírkových místech, kterých loni bylo po celé ČR více než 360 – v kavárnách, knihovnách, obchodech, trafikách, firmách. Okolo 11. listopadu také v ulicích potkáte dobrovolníky s kasičkami. Seznam všech sbírkových míst najdete na www.denveteranu.cz. V minulém roce přispěli lidé do sbírky Paměti národa úžasnou částkou 1 290 406 korun.  

Část komunikační kampaně ke sbírce připravila před dvěma roky pro Post Bellum zdarma reklamní agentura Young & Rubicam ve spolupráci s Bistro Films. Silný video spot inspirovaný příběhem veterána Karla Brhela (1922–2006) se vysílal v České televizi a i letos ho promítá řada kin po celé ČR. Letos bude další nový spot, který opět vychází ze skutečného vyprávění v Paměti národa. Nechte se překvapit a sledujte sociální sítě.

Více na www.denveteranu.cz   /   www.postbellum.cz / www.pametnaroda.cz

Sbírka Paměti národa ke Dni válečných veteránů v roce 2018:

  • 363 sbírkových míst
  • více než 200 dobrovolníků
  • 37 520 rozdaných květů máku
  • 1 290 406 Kč výtěžek ze sbírky
  • ve všech 14 krajích ČR

odkaz

Sdílet na Facebook